Baymak arıza kodları ve çözümleri

Baxi Luna
E01 Bu kod, kombinize gazın gelmediğini gösteren arızadır. Kombinizin elektronik kartında ya da gaz valfinde sorun olabilir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı. Teknik servisden destek alınmalıdır.
E02 Bu kod, kombinizin aşırı ısınmasından dolayı görünen arızadır. Termostat arızalıysa cihaz kendini otomatik olarak bloke etmiştir. Bu durumda tüketici kendi müdahalede bulunmamalı teknik servisden destek almalıdır.
E03 Bu kod, baca sensöründe sorun olduğunu gösterir. Baca tip kombilerde baca sensörü bulunmaktadır. Kombideki görevi ortam sıcaklığını kontrol etmek ve elektronik karta bunu aktarımını sağlamaktır. Kombimizin ekranında bu arıza kodu ile karşılaştığımızda sensör görevini gerçekleştirmediğini anlarız. Sensör değişimi gerekebilir tüketici servisden destek almalıdır.
E04 Bu kod, kombinizde alev olup olmadığını elektronik kartta aktaran iyonizeysen elektrotu sinyal alamadığını gösteren arızadır. Gaz akımının yanı sıra atık gaz sisteminin ya da iyonizeysen elektrotunda arıza olabilir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı yetkili servis ile iletişime geçmelidir.
E05 Bu kod, kalorifer sensöründe arıza olduğunu gösterir. Bu vaziyette petekler ısınma yapmaz. Tüketici bu sorun için yetkili servisden destek almalıdır.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su vermediği anlamına gelir. Baxi luna kombide yaz kış bu arıza kodu ile karşılaşabiliriz. Sensörün değişimi gerekebilir. Tüketici kendisinin müdahalede bulunabileceği bir durum değildir. Yetkili servisden destek alınmalıdır.
E10 Bu kod, kombinizin suyunu azaldığını gösterir. Kombinizin alt kısmında su basma vanasını açarak bar 1 ile 1,5 arasına gelecek şekilde su basmalısınız. Bu işlemi yaptıktan sonra kombiniz çalışmaya devam edecektir.
E25 Bu kod, kombinizin en yüksek sıcaklığa ulaştığını gösteren arızadır. Kombimizin ekranında bu hata kodu ile karşılaşırsak, pompa sıkışmış olabilir. Üç yollu vananın konumu değişmiş olabilir. Eşanjör ya da kalorifer petekleri kireçlenmiş ya da tıkanmış olabilir. Bu vaziyette tüketici direk teknik servisden destek alınmalıdır.
E35 Bu kod, kombinizde alevin oluşmadığı anlamına gelir. Bu vaziyette kombinizden sıcak su alamazsınız aynı zamanda petekleriniz de ısınmaz. Tüketicinin kendi yapabileceği bir şey yoktur. Servisden destek almalıdır.
E80 Bu kod, kombinizin elektronik kartında hasar olabildiği anlamına gelir. Tüketici yetkili servisden destek almalıdır.
E97 Bu kod, kombinizin elektrik voltajı ile ilgili arızanın olduğunu gösterir. Daireye girişine gelen voltajların düşük olduğunu ya da elektronik kartta hasar olduğunu anlarız. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı yetkili servis ile iletişim kurmalıdır.
E98/E99 Bu kodları kombinizde görürseniz elektronik kartta sorun olduğu anlamına gelir. Tüketici olarak yapabileceğiniz bir durum yoktur. Teknik servis ile iletişim kurmalısınız.
Brötje
E10 Bu kod, ortamdaki sıcaklık seviyesini elektronik karta aktarımda görevli olan sensörün arızalı olduğunu gösterir. Sensör tamiri veya değişimi gerekebilir. Tüketici teknik servis ile irtibat kurmalıdır.
E25 Bu kod, kalorifer sensöründe sorun olduğu anlamına gelir. Peteklerimizde ısınma konusunda verim alamayız. Bu durumda tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E28 Bu kod, baca sensörünün arızalı olduğunu gösterir. Bacalı kombilerde bulunan baca sensörü ortamın ve kombinin sıcaklığını kontrol eder ve bunu kartta aktarır. Kombimizde bu hata kodunu gördüğümüzde sensör görevini yapmadığını ya da bağlantıda kopukluk olduğunu gösterir. Tüketici bu durumda teknik servisden destek almalıdır
E50 Bu kod, kombimizin sıcak su veremediği anlamına gelir. Bu durumda sıcak su sensörünün tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici kendisi müdahalede bulunmamalı servisden destek almalıdır.
E110 Bu kod, aşırı ısınma termostatı ve limit termostatı (stm) kombinizin içinde bulunan suyun aşırı ısınmasıyla cihazı bloke ettiği anlamına gelir. Kombimizde bu arıza kodu ile karşılaşırsak kısacası baca sensörünün arızalı olduğunu ya da aşırı ısınma termostatının arızalı olduğunu gösterir. Bu durumda tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E119 Bu kod, kombinizin su basınç göstergesi olması gereken değerin altında olduğunu gösterir. Kombimizin ihtiyacı olan suyu vermemiz lazım. Kombi basınç göstergesine bakarak 1,5 bara çıkana kadar su aldırmalıyız. Daha sonra kombimiz çalışmaya devam edecektir.
E125 Bu kod, kombi içinde bulunan pompa kalorifer tesisatındaki suyu çeviremediği anlamına gelir. Bu durumda ya tesisatta hava vardır ya da kombi aşırı ısınma sayesinde arıza uyarısı veriyor olabilir. Tüketici servisden destek almalıdır.
E130 Bu kod, baca sensöründe sorun olduğu anlamına gelir. Baca sensörü kombi içindeki sıcaklığı ölçüp elektronik kartta aktaran sensöründe aşırı ısınma problemi olduğunu gösterir. Tüketici servis den destek almalıdır.
E133 Bu kod, kombimize gelmekte olan gaz girişinin arızalandığını gösterir. Bu durumda gaz valfinde ya da ana kartta sorun olabilir. Anakartta problem var ise anakart gaz valfine görevini yaptırmaz. Eğer sorun gaz valfinde ise kombiye gaz girişi olmadığını anlarız. Bu vaziyette tüketici kendi müdahalede bulunmamalı teknik servisden destek almalıdır.
E151 Bu kod, elektronik kartta arızanın olduğunu gösterir. Bu durumda kombiye reset atıp bir süre beklemeliyiz. Eğer halen sorun devam ediyor ise teknik servis den destek alınmalıdır.
E156 Bu kod, dairenin voltajında düşük olduğunu gösterir. Bu durumda voltaj 220v gelene kadar kombinize müdahale etmeyiniz. Genel anlamda voltajlarla ilgili sıkıntı yaşanıyorsa kombinizin parçaları hasar görebilir. Tüketici teknik servisi arayıp voltaj düzenlemeye yarayan regülatör cihazı talep etmelidir.
E160 Bu kod, hermetik tip kombinizin fan motorunda arıza olduğunu gösterir. Tüketici kendi müdahale etmemeli yetkili servisden destek almalıdır.
E193 Bu kod, tesisatta hava olduğunu ve buna bağlı olarak da aşırı ısınma durumu yaşattığını gösterir. Tüketici bu durumda teknik servis ile irtibat kurmalı kendi müdahale etmemelidir.
Dolcevita
E01 Bu kod, kombinizin ateşleme sağlayamadığını gösterir. Bu sebep den dolayı kombinizden verimde alınamaz. Tüketici servisden destek almalıdır.
E02 Bu kod, kombinizin aşırı ısınmasından dolayı kendini bloke ettiğini gösterir. Yani aşırı ısınma termostatının arıza yaptığını anlarız. Tüketici olarak kendimiz müdahalede bulunmamalıyız. Teknik servisden destek almalıyız.
E03 Bu kod, kombinizin atık gaz sisteminin tam anlamıyla çalışmamasından kaynaklanan arızadır. Kombinizin baca kontrolü gerekir. Baca kontrolünde sorun yoksa fan motorunda ya da prosestatta sorun olabilir. Tüketici olarak kendimiz müdahalede bulunmamalı servisden destek almalıdır.
E05 Bu kod, kombinizin kalorifer sensöründe arıza olduğunu gösterir.Bu sebepden dolayı petekleriniz ısınmaz. Tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su sensöründe arıza olduğunu gösterir. Bu durumda kombiniz sıcak su veremez. Kombiniz sıcak su verse bile bir süre sonra suyu soğutacaktır. Tüketicinin yapabileceği bir durum yoktur. Teknik servisden destek almalıdır.
E10 Bu kod, kombinizin su basınç sensörünün 0.3 barın altında olduğunu gösterir. Yani bu durumda kombinizin suyunun azaldığını anlarız. Tüketici bu vaziyette kombinizin altında bulunan su doldurma vanasını açıp kombinize 1.5 gelecek şekilde su aldırmalısınız. Kombiniz çalışmaya devam edecektir.
E25/E26 Bu kod, kombinizde her iki arıza kodundan birini görürsek pompada arıza olduğunu gösterir. Bu durumda kombinizde bir fazla sorunda olabilir. Peteklerde ısınmama sorunu görülebilir. Kombiniz ses yapabilir ya da kombiniz hiç çalışmaya bilir. Bu durumda tüketici arızanın tespiti ve çözümü için teknik servisden destek almalıdır.
E35 Bu kod, kombinizin ateşleme yaptığını fakat alev almadığını gösterir. Kombinize üç kez reset atmalısınız. Reset attıktan sonra kombiniz halen düzelmiyor ise teknik servisden destek almanız gerekecektir.
E96 Bu kod, dairenize gelen voltajın düşük olduğunu gösterir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı. Teknik servisden destek almalı ve voltaj düzenleyicisi olarak bilinen regülatör istenmelidir.
Eco 280Fİ
NEON1 KAPALI, NEON2 AÇIK Kombinizin gaz girişinde arıza olduğunu gösterir. Bu durumda kombiniz ateşleme yapamıyor bu yüzden de verim alamıyorsunuzdur. Gaz grubunda, kartta, iyonizeysen de arıza olabilir. Tüketici teknik servisden destek almalıdır.
NEON1 KAPALI, NEON2 HIZLI YANIP SÖNÜYOR Kombinizin baca işleyişinde arıza olduğunu gösterir. Kombiniz eğer bacalı ise baca sensörün de, hermetik ise hava prosestatı ya da fan motorunda arıza olabilir. Tüketici olarak kendiniz müdahalede bulunmamalı servisden destek almalısınız.
NEON1 KAPALI, NEON2 YAVAŞ YANIP SÖNÜYOR Kombinizin su basıncının düşük olduğunu gösterir. Kombinize su aldırma vanasını açarak 1.5 gelene kadar su aldırmalısınız. Daha sonra kombiniz çalışmaya devam edecektir.
NEON1 VE NEON2 YAVAŞ YANIP SÖNÜYOR Kombinizin ntc sensör arızası olduğunu gösterir. Bu durumda kombinizde sıcak su arızası meydana gelir. Ya da kalorifer petekleri ısınmaz. Tüketici teknik servisden destek alması lazım.
NEON1 YAVAŞ YANIP SÖNÜYOR, NEON2 AÇIK Kombinizde fazla ısınma olduğundan dolayı kendini bloke etmiştir. Limit termostatta arıza olabilir. Tüketicinin müdahalede bulunabileceği bir durum yoktur. Teknik servisden destek almalıdır.
Energy
E01 Bu kod, kombinizin ateşleme işlemini yapmadığını gösterir. Bu durum kombiniz hem sıcak su vermez hem de petekleriniz ısınmaz. Tüketici bu vaziyette teknik servisden destek almalıdır.
E02 Bu kod, kombinizin fazla ısındığını bundan kaynaklanan bir arıza olduğunu gösterir. Tüketici bu durumda müdahalede bulunmamalı teknik servis ile iletişime geçmelidir.
E03 Bu kod, kombinizin atık gaz sisteminde bulunan hava akış anahtarında sorun olduğunu gösterir. Hava soğuk ise sert hava koşulları sebebi ile rüzgarın ters üflemesi ile atık gazı kombi aktaramaz bundan dolayı da arıza meydana gelir. Bu durumda hava şartları normal durumda ise hava prosestatı ya da atık gazı dışarıya ulaştıran aynı zamanda temiz havayı dışarıdan içeriye ulaştıran fan motorunda arızanın olduğunu söyleyebiliriz. Tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E05 Bu kod, kalorifer sensöründe arıza olduğunu gösterir. Kombinizin tesisat sensörü arızalı ya da hasar görmüş olabilir. Sensör tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici bu durumda kendisi müdahale etmemeli teknik servisden destek almalıdır.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su vermediğini gösteren arızadır. Sıcak su sensörünün tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici bu durumda teknik servisden destek almalıdır.
E10 Bu kod, kombinizin suyunun bittiğini gösteren arızadır. Kombinizin su aldırma vanasından bar basıncı 1.5 gelene kadar su aldırmanız gerekecektir. Su aldırma işlemi bittikten sonra kombiniz kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.
E25/E26 Bu kod, kombimizin ekranında bu kodlardan birini gördüğümüzde pompa da arıza olduğunu anlarız. Tüketicinin kendi müdahalede bulunabileceği durum değildir. Teknik servis den destek almalıdır.
E35 Bu kod, kombinizin ateşleme yaptığını fakat alev almadığını gösterir. Bu vaziyette kombiye reset atmalı bir süre beklemeliyiz. Hata vermeye devam ediyor ise teknik servisden destek almalıyız.
E96 Bu kod, dairenize gelen voltajın düşük olduğunu gösterir. Tüketici müdahalede bulunmamalı. Teknik servisden destek almalı ve voltaj düzenleyici regülatör getirmelerini talep etmelidir.
Falke
E01 Bu kod, kombinize gelen gaz girişin yetersiz olduğunu gösterir. Gaz valfinde ya da elektronik kartta arıza olabilir. Bu durumda arızanın tespiti için teknik servisden destek alınmalıdır.
E02 Bu kod, kombinizin aşırı ısınma sebebi ile kendini bloke ettiğini gösterir. Tüketicinin kendi müdahalesi uygun olmaz teknik servis den destek almalıdır.
E03 Bu kod, kombinizin gaz sıcaklığını elektronik karta aktaran ya da aşırı ısınma termostatında arıza olduğunu gösterir. Bu durumda tüketici kendi müdahale etmemeli. Teknik servis ile iletişime geçmelidir.
E05 Bu kod, kombinizin ısınma sensöründe arıza olduğunu gösterir. Kaloriferler ısınmaz. Bu durumda tüketici teknik servis ile iletişime geçmelidir.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su sensöründe arıza olduğunu gösterir. Kombiniz sıcak su vermez. Bu durumda tüketici teknik servis den destek almalıdır.
E10 Bu kod, kombinizin su basınının 0.3 barın altında olduğunu gösterir. Kombi bu durumda çalışamaz. Tüketici kombinin altında bulunan su aldırma vanasını açarak barın 1.5 gelecek şekilde su aldırmalı. Bu işlemi yaptıktan sonra kombiniz kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.
E25 Bu kod, kombinizin maximum sıcaklık olduğu anlamına gelir. Birden fazla sorun olabilir. Kalorifer filtresi tıkalı, pompa sıkışık, eşanjör kireçli ya da üç yollu vana konum değiştiriyor olabilir. Bu durumda tüketici kendi müdahalede bulunmamalı teknik servisden destek almalıdır.
E35 Bu kod, kombinizin ateşleme yaptığını fakat alev almadığını gösterir. Bu durumda tüketici kombiyi reset atıp bir süre beklemelidir. Halen arıza devam ediyor ise teknik servisden destek alınmalıdır.
Lambert
E01 Bu kod, kombinizin ateşleme işlemini gerçekleştirmediğini gösterir. Bu sebepden dolayı sıcak su alamazsınız. Ve kalorifer peteklerinde ısınma gerçekleşmez. Bu durumda tüketici kombiye 3 kere reset atmalı ve bir süre beklemelidir. Halen arıza vermeye devam ediyor ise teknik servisden destek alınmalıdır.
E02 Bu kod, kombinizin aşırı ısınma termostatının hata verdiğini gösterir. Bu durumda kombiniz bloke olmuştur. Tüketici kendi müdahale yapamaz teknik servisden destek almalıdır.
E03 Bu kod, kombinizin atık gaz sisteminin arızalı olduğunu gösterir. Kombiniz bacalı sistem ise bacanın yerinden çıkmış olabilir. Sorunun çözümü için tüketici servis ile iletişime geçmelidir.
E05 Bu kod, kombinizin kalorifer tesisat sensörünün arızalandığını gösterir. Bu sorun genellikle kış mevsiminin gelmesi ile ortaya çıkar. Tüketici bu durumda teknik servisden destek almalıdır.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su sensörünün arızalandığını gösterir. Kombiniz sıcak su veremez. Kombinizin su basınını kontrol etmelisiniz. Su basını normal konumda ise sıcak su sensörünün tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici servis ile iletişime geçmelidir.
E10 Bu kod, kombinizin su basıncının düşük olduğu anlamına gelir. Kombinizin alt kısmından su aldırma kısmında 1.5 gelecek şekilde su basılmalıdır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra kombiniz kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.
E25/E26 Bu kod, kombinizin pompasında arıza olduğunu gösterir. Bu da birkaç probleme yol açabilir. Petekler ısınmayabilir, cihazdan ses gelebilir, sıcak su alamayabiliriz. Bu sorunun çözümü için tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E35 Bu kod, kombinizin ateşleme yaptığını fakat alev almadığını gösterir. Bu durumda tüketicinin yapabileceği bir şey yoktur. Teknik servisden destek alınmalıdır.
E96 Bu kod, kombinize gelen voltajların düşük olduğunu gösterir. Bu durumda tüketici müdahale edemez. Teknik servis ile iletişime geçilmeli ve voltajı düzenlemeyi sağlayan regülatörü getirmelerini talep etmeliyiz.
Lambert Attivo
E01 Bu kod, kombinize gelen gaz girişinde arıza olduğunu gösterir. Bu durumda kombiniz ateşleme yapamaz. Bu sebepden dolayı da verim alamayız. Ana kartta ya da gaz valfinde arıza olabilir. Tüketici bu durumda kendi müdahale de bulunmamalı teknik servisden destek almalıdır.
E02 Bu kod, kombiniz fazla ısındığından dolayı bloke olduğu anlamına gelir. Limit termostatı arızalanmış da olabilir. Tüketicinin kendi müdahalesi olamaz. Teknik servisden destek almalıdır.
E03 Bu kod, baca tip kombilerinizin baca sensörünün hasar gördüğünü gösterir. Bu durumda kombinin ve ortamın ısısını ölçmeye yarayan sensör işlevini gerçekleştiremez. Elektronik kartta hasar meydana gelebilir. Tüketicinin müdahale etmemesi ve teknik servisden destek alması gerekir.
E05 Bu kod, kombinizin tesisatını ısıtmada görevli olan sensörün arızalandığını gösterir. Kalorifer petekleri ısınmaz. Bu durumda sensör tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici teknik servis ile irtibat kurmalıdır.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su vermediğini gösterir. Sıcak su sensörün hasar gördüğünü anlarız. Sensörün tamiri ya da değişimi gerekebilir. Bu durumda tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E10 Bu kod, kombinizin su basının düşük olduğunu gösterir. Bu durumda tüketici su basıncını 1.5 gelecek şekilde su basması gerekecektir. Kombinizin alt kısmında bulunan su açma vanası bulunmaktadır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra kombiniz kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.
E25 Bu kod, kombinizi aşırı ısınmasından dolayı kendini kullanım dışı yaptığını gösterir. Bu durum birçok arızaya da sebep olabilir. Kod filtrelerin tıkanması, ana eşanjörün kireçlenmesi, pompanın sıkışması ya da üç yollu vananın konum değiştirmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Tüketici arıza tespiti ve arızanın çözümü için teknik servisden destek almalıdır.
E35 Bu kod, kombinizin alev almadığını gösterir. Bu sorunda kombiye gelen gaz vanaların açık olup olmadığı kontrol edilmesi lazım. Eğer vanalar açık durumda ise kombiye birkaç kere reset atılmalı halen düzelme gözükmüyor ise teknik servisden destek alınmalıdır.
Luna
E01 Bu kod, kombinizin gaz girişinde sorun olduğunu gösterir. Gaz valfinde veya ana kartta hasar meydana gelmiş olabilir. Bu sebep den dolayı kombiniz den verim alamayız. Tüketicinin hasar tespit ve çözümü içi kendi müdahale etmemeli teknih servisden destek almalıdır.
E02 Bu kod, kombinizin aşırı ısınma termostatının ya da limit termostatında arıza olduğunu gösterir. Kombinizin içindeki su aşırı ısınır ve cihazınızı bloke edebilir. Tüketici hasarı tespit ve çözümü için teknik servisden destek almalıdır.
E03 Bu kod, bacalı kombilerde baca sensöründe hasar olduğunu görürüz. Baca sensörü ortam sıcaklığını ve kombinin iç sıcaklığını ölçmede ve elektronik karta bildirmede görevlidir. Bu durumda tüketici kendi müdahalede bulunmamalı destek için servisi çağırmalıdır.
E05 Bu kod, kombinizin tesisat sensöründe sorun olduğunu gösterir. Sensör değişimi gerekebilir. Tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E06 Bu kod, kombinizin sıcak su sensöründe problem olduğunu gösterir. Kombiniz sıcak su veremez. Sensör tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici destek için servis çağırmalıdır.
E10 Bu kod, kombinizin su basının olması gerekende düşük olduğunu gösterir. Kombinizin altında bulunan su doldurma vanasını açarak barın 1.5 gelecek şekilde doldurmanız gerekecektir. İşlemi yaptıktan sonra kombiniz kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.
E25 Bu kod, kombinizin aşırı ısındığını gösteren arızadır. Eşanjör tıkalı, kalorifer filtresi tıkalı, pompa sıkışık ya da üç yollu vana konum değiştiriyor olabilir. Arızanın tespiti ve çözümü için tüketici servis çağırmalıdır.
E35 Bu kod, kombinizin ateşleme yaptığını fakat alev almadığını gösteren arızadır. Bu durumda tüketici kendi müdahale etmemeli destek için servis çağırmalıdır.
E80 Bu kod, kombinizin ana kartında hasar meydana geldiğini gösterir. Tüketici müdahalede bulunmamalı destek için servis çağırmalıdır.
E97 Bu kod, kombinize gelen elektrik voltajların düşük olduğunu gösterir. Bu durumda voltajları düzenleyen regülatör olması gerekir. Bu sorunun çözümü için tüketici servis çağırmalıdır.
E98/E99 Kombinizin ekranında bu iki koddan biri belirir ise elektronik kartta hasar meydana geldiğini anlarız. Destek için tüketici teknik servis çağırmalı kendi müdahalede bulunmamalıdır.
Star
E10 Bu kod, kombinizin daire sıcaklığını ana karta aktaran sensörün arızalandığını gösterir. Sensör görevini gerçekleştiremiyordur. Destek için tüketici servis çağırmalıdır.
E20 Bu kod, kombinizin kalorifer sensöründe arıza meydana geldiğini gösterir. Bu vaziyette petekler ısınmaz. Sensörün tamiri ya da değişimi gerekebilir. Tüketici teknik servisden destek almalıdır.
E28 Bu kod, bacalı kombilerde baca sensörünün görevini yapamadığının hatasını vermektedir. Bu durumda sensör ortamın sıcaklığını aynı zamanda kombinin iç sıcaklığını elektronik karta iletemez. Sorunun çözümü için teknik servis çağırılması gerekir.
E50 Bu kod, kombinizin sıcak su sensöründe arıza meydana geldiğini gösterir. Kombi bu durumda sıcak su veremez. Sensör değişimi gerekebilir. Tüketici kendi müdahalede bulunmamalı yetkili servisden destek almalıdır
E110 Bu kod, kombinizin aşırı ısınma dolayısı ile kendini kullanıma kapattığını gösterir. Aşırı ısınma termostatında hasar meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bu durumda tüketici destek için servis çağırmalıdır.
E119 Bu kod, kombinizin su basının olması gerekenden düştüğünü gösterir. Bu durumda kombinizin alt kısmında bulunan su açma vanasından 1.5 gelecek şekilde su basmanız gerekecektir. Bu işlemi yaptıktan sonra kombiniz kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.
E125 Bu kod, kombinizin içinde yer alan pompanın kalorifer tesisatındaki suyu çevirmediğini gösterir. Sorunun tespiti ve çözümü için tüketici teknik servis çağırmalıdır.
E130 Bu kod, ortam sıcaklığını kombinize aktaran sensörün arızalandığını gösterir. Bu durumda sensör fazla ısınmış da olabilir. Tüketici destek için servis çağırmalıdır.
E133 Bu kod, kombinizin ateşleme yapmadığını ve alev oluşturmadığını gösterir. Bu durumda gaz vanaları kontrol edilmeli ve açık konuma getirilmelidir. Sorun tespit edilemezse destek için teknik servis çağırılmalıdır.
E151 Bu kod, kombinizin elektronik kartında sorun olduğunu gösterir. Bu durumda tüketici kendi müdahalede bulunmamalı teknik servisden destek almalıdır.
E156 Bu kod, kombinize gelen voltajın düşük olduğunu gösterir. Tüketici olarak yapabileceğimiz bir işlem yoktur. Voltajları düzenleyen regülatör lazımdır. Bu sebep den dolayı teknik servisin çağırılması şarttır.
E160 Bu kod, kombinizin yanma için gereken havayı dışarıdan alan ve kötü gazı dışarıya aktaran fan motorunda arıza olduğunu gösterir. Kombi bu durumda ses çıkarabilir ya da çalışmayı durdurabilir. Tüketici destek için servis çağırmalı kendi müdahale etmemelidir.
E193

Bu kod, kombinizin tesisatında hava olduğunu gösterir. Hava oluşumu gerçekleştiği için kombide aşırı ısınma meydana gelebilir. Tüketici destek için teknik servis çağırmalıdır.